Revizuirea Constituţiei, dincolo de lupta politică

Declaratie politica sustinuta in plenul Senatului, 11.02.2014

Prin declaraţia mea politică „Revizuirea Constituţiei, dincolo de lupta politică”, doresc să atrag atenţia asupra momentului istoric în care ne aflăm prin simplul fapt că în Parlamentul României este în discuţie proiectul de revizuire a Constituţiei.

România, precum majoritatea statelor lumii, are o Constituţie codificată, scrisă într-un singur document, care stă la baza orânduirii legale a ţării în care trăim, piedică în faţa tiraniei, a derapajelor puterii şi garant al drepturilor şi libertăţilor tuturor celor care trăiesc în acest stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil.

O realitate de netăgăduit este însă că o lege trebuie să evolueze pentru a fi în concordanţă cu realitatea în care trăim, iar Constituţia este o lege. Nu poate nega nimeni faptul că, în momentul de faţă, textul Constituţiei a fost depăşit de realitate prin trecerea timpului. Titlul VI al Constituţiei este un exemplu cât se poate de clar, întrucât integrarea României atât în Uniunea Europeană, cât şi în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a devenit realitate, şi nu proiect prevăzut de legea fundamentală a ţării.

Nu este cazul să intru în dezbateri despre cât de importantă este o revizuire a acestui text atât pentru a-1 aduce la zi cu realitatea în care trăim, cât şi pentru a clarifica toate raporturile între puterile statului, pentru a nu lăsa loc pentru interpretări eronate. Sunt convins că suntem cu toţii conştienţi de importanţa acestei iniţiative.

Fiind o Constituţie rigidă, revizuirea acestei legi nu este un proces uşor. Va fi nevoie de cooperare şi dezbatere în cadrul Parlamentului între toate formaţiunile politice. Mai mult decât atât, va fi nevoie de interesul şi dorinţa cetăţenilor României de a vedea această schimbare înfăptuită prin participarea la referendumul de validare a acestor modificări aduse Constituţiei României.

Spuneam la începutul acestei declaraţii că ne aflăm într-un moment cu o mare însemnătate istorică. Au trecut mai mult de zece ani de la ultima revizuire a Constituţiei, care a avut loc tot la mai mult de zece ani de la adoptarea Constituţiei României în Adunarea Constituantă din 1991. în 2014, la 23 de ani de la adoptarea Constituţiei României, poporul român, exercitându-şi suveranitatea prin reprezentanţii săi, propune revizuirea Constituţiei. Am convingerea că în urma exprimării directe, prin referendum, a suveranităţii sale, poporul român va aproba aceste modificări aduse Constituţiei României pentru binele întregii ţări şi al statului de drept.

Vă mulţumesc şi vă invit să trataţi subiectul revizuirii Constituţiei cu cea mai mare atenţie, dincolo de disputele politice, urmărind doar interesul naţional.

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*